kjelleman2_webb

Vad är Internet och varför används det?

Postad 2012-06-19 19:56 | Kategori: Artiklar

Vi passade på att ställa ett par frågor till tekniknörden Kjell "Kjelleman" Eriksson som reser runt i UR:s kommande program och möter människor som inte använder Internet. Programmet "De bortkopplade" har smygpremiär den 5 juli 20.00 i Almedalsbiblioteket, Visby.

Hur ser du att Internet kommer utvecklas i framtiden?

Internet kommer att bli vår andra hjärna. Där kan du och alla dina apparater hemma hämta sin information. Kylskåpet kommer att beställa hem färsk mjölk när den tar slut. Men det kommer också bli en viktig lagringsplats för dig -  som ett andra hem. Precis som att du har ett vindsförråd till din lägenhet, har du din plats på Internet. Men framförallt kommer det gå fortare och snabbare.

Redan idag finns surfplattor utan uppstartstid och användarupplevelsen blir ju helt annan. Det gör att mycket av det vi idag kan uppleva som trögt och jobbig på Internet kommer bli mera självklart.

Hur viktigt tror du det kommer att vara kunna sköta enklare göromål som att betala räkningar, boka resa och hålla kontakt med myndigheter via Internet i framtiden?

Mycket viktigt. Lika viktigt som att kunna använda en telefon. Här finns dock en skillnad. Datorn är en rätt komplex apparat. Det är ett kreativt virrvarr där ute. Det är det som gör Internet så roligt, men det kan också göra att det för många inte är så lätt och självklart som det borde.

Få tangentbord har en snabel-a knapp trots att den är viktigt idag. Ikonen för att gå ut på internet kan heta safari,explorer, firefox eller opera. På Internet bildas nya ord och begrepp och utvecklingen går rasande snabbt.

Vad skulle du vilja säga till de som inte tror på att det finns människor som inte använder/kan använda Internet?

De skulle kanske titta på min film "De bortkopplade". Och tänka efter en stund att Internet inte är självklart för alla. Men det finns också många som inte har möjlighet att köpa ny mobil eller dator var tredje månad.

Smygpremiär på "De bortkopplade " i Almedalen 5 juli 20.00 

Digidel 2013 bjuder in till smygpremiär och filmsnack i Almedalen. Berätta gärna för dina vänner att Digidel 2013 är på plats i Almedalen, kanske är du där själv och vill ha stöd från Digidel 2013 eller besöka vårt smygpremiär. Räck upp handen om ni är på väg till Almedalen!