IdaHedberg_webb

Sociala mediers nätverk ger jobb, Ida Hedberg berättar varför

Postad 2012-09-14 10:01 | Kategori: Arbetsliv, Artiklar, Livslångt lärande

Ida Hedberg bubblar och sjuder. För hon älskar sitt jobb som kursledare i hur man söker arbete med hjälp av sociala medier. Men, när Digidel djupdök ned i statistiken för Svenskarna och Internet 2011 visade sig att det endast är hälften av de som är arbetslösa i åldern 55-65 år som faktiskt använder Internet för att söka arbete.

Siffrorna går att läsa i rapporten, De som står utanför. Digidel ringde dessutom vid kampanjstart runt till ett antal arbetsgivare, det var bara svenska kyrkan som kunde finna arbetsuppgifter för den person som saknade IT-kompetens.

För Ida finns det nog inte ett liv utan Internet tänker jag, hon lever sitt liv i en mängd olika kanaler för sociala medier på Internet och det är hon som ”äger” Ida Hedberg på google. Med att hon ”äger Ida Hedberg på google” menar hon att en sökning på Ida Hedberg på google ger träffar på henne som hon valt.

- Det gäller att visa vem man är på nätet säger hon. Det är viktigt att själv ha kontroll över de digitala fotspår vi lämnar efter oss.

Steg 1. Säg att du är bra

De arbetssökande som går hennes kurser för arbetsförmedlingen träffar hon 25 timmar i veckan i fyra veckor. Det första hon behöver göra är att röja undan dåligt självförtroende och jantelag. - För att söka jobb krävs det att man kan säga att man är duktig och veta vem man är. Ida är bestämd, med glimten i ögat mot de som känner att, men inte kan lilla jag… - Många har varit utan arbete länge och då sjunker självförtroendet säger hon.

De första två veckorna är hon experten, sedan öppnar hon upp  för deltagande och gruppens samlade kompetenser möts och alla lär av varandra. - Det har varit en fördel att deltagarna kommer från olika branscher, tycker hon. Dag tre brukar attityden ändras, kursdeltagarna gillar läget. Nu ska de ut på nätet och i gruppen skapas förtroende och trygghet. - Då vågar deltagarna berätta om sig själva och känner att allt är möjligt. Efter kursen stiger Ida ur gruppen som hon har skapat medan dess medlemmar kan fortsätta att söka stöd hos varandra. De deltagare som själva väljer att lägga till henne på till exempel twitter accepterar hon, men valet ligger hos kursdeltagarna.

Steg 2. Bygg ett nätverk

Ida berättar att det är ungefär 10 % -20%  av jobben som tillsätts via Arbetsförmedlingen. Resten sker via nätverk. – Det är inte så konstigt, säger hon, att rekrytera säkra kort känns ju oftast bättre, det är enklare att välja en person som någon man känner har koppling till. - För det är inte dina 200 närmaste vänner som ger dig ditt nästa jobb. Det är dina vänners vänner.

Och för detta ändamål är sociala medier optimalt. Vi har nu tillgång till en kommunikation där inte bara en talar till en, eller i bästa fall många – utan att många talar till många.

- På nätet har ditt CV spridningseffekt. Ett mail går till den person du skickar det till, på nätet kan ditt CV spridas av olika personer många gånger om. Jag tänker mig det Ida säger som ett dominospel, där det liksom krävs att inte bara puffa på ett par brickor utan puffa på rätt bricka som sedan drar med sig fler.

Därför jobbar de i kursen mycket med jobbsajten LinkedIn, som är liksom ett facebook för jobbsökare och arbetsgivare (fast de var faktiskt före facebook). På LinkedIn så tipsar Ida om att skapa fyllighet, använda sig av sökord och få andra att rekommendera dig.

- Datorn är bara ett hjälpmedel tycker Ida, det handlar om kommunikation. Kan du prata vanligt så kan du prata på nätet också. För att skaffa jobb via nätet gäller det att paketera sig själv så att du visar dina bästa sidor.

Steg 3. Kunskap om Sociala Medier

Det bästa med sociala medier är att alla vill hjälpa till. I de sociala mediekanalerna gäller det att hjälpa, hjälpa, hjälpa och på så vis visa vad man kan. - Det är ju väldigt mycket lättare att anställa en person som redan visat vad hon eller han kan, eller hur? Ida får det att låta så enkelt.

- Det är ju klart säger hon och funderar, att det på twitter talas ett språk man kanske inte först förstår. Det är som att lära ett nytt språk. Alla inte kan tala franska. Ida råd är att skapa ett konto, lyssna, testa. Du lär dig!

Ida Hedberg puffar sina kursdeltagare över den läskiga kanten. Får dem att ta det första steget till att våga som krävs för att vilja lära. - Ska man vara helt krass så är det så att om du inte är på Internet idag så missar du så otroligt mycket. Snart finns inte längre hemtelefoner, vi kommer inte längre lägga brev på posten när de går så snabbt digitalt. Internet ger möjlighet för ett helt nytt sätt att interagera som är smart och smidigt och enkelt för den invigde, digital kommunikation på Internet gör att det inte längre kommer vara som förr.

- Det är bara så, nu gäller något nytt oavsett hur bra man tycker att det gamla har fungerat säger Ida och liknar det hela med tv-serien Downtown-Abbey, där man ifrågasätter tjänstefolkets rätt till el. - Det fungerade ju ändå så bra när de eldade i kaminen.  Ida skrattar, - Resonemanget låter ju helt befängt idag, eller hur?

Men de som inte alls är på nätet då?

Ida Hedbergs kursare befinner sig på väldigt olika nivåer.  - Brit Stakston har talat om digitala mognader, vi är inte på samma kunskapsnivå idag. Underförstått krävs det hjälp för de som inte ännu kan. Ida Hedberg är rak.

- Framtiden är att du googlas. Att kontakter sker via Internet. Finns du inte på nätet finns du kanske inte heller med i nätverkandet som ger dig jobb. Du ger och du får. Det är det som sociala medier går ut på.

Webindex

Digidels nästa nätverksträff är just i Malmö där Ida Hedberg verkar och temat denna gång är arbetsliv. Välkomna, sista chansen in med din anmälan nu!