oskarshamn_webb

Oskarshamns kommun fick fler ut på nätet än förväntat

Postad 2012-08-28 11:37 | Kategori: Artiklar

I Oskarshamns kommun blev Digidel en succé. Målet var att få 220 personer digitalt delaktiga genom att delta i inspirations- och prova-på-träffar på biblioteken och deltagande i studiecirklar hos studieförbunden.

Allra störst deltagarantal fick den digitala mässa som anordnades vid projektstart i slutet av september dit runt 300 deltagare kom.

Det lyckade receptet innebar att först samla nyfikna till en inspirationsträff på biblioteken för att väcka nyfikenhet. På plats fick deltagarna möjlighet att anmäla sig till gratis studiecirklar i Oskarshamn. Det spelade också stor roll att lokalpressen skrev om de lokala evenemang som gjordes. Medel från Internetfonden puffade igång projektet.

Första inspirationsträffen lockade så många som 70 deltagare. Nästa träff drog en publik på 50 intresserade. Därtill ordnades flera mindre träffar på mindre orter.

Under hösten deltog 90 personer i studiecirklar. Därtill arrangerades lyckade arrangemang som e-boks- läsning och grand finale blev en inspirationsträff på  på temat läsning med 100 besökare.

 

Vad händer när Digidelprojektet är slut?

Besökarna är nöjda, kanske framförallt att Digidelverksamheten varit kostnadsfri. Nu är det flera som är sugna på fördjupningskurser och fler chanser att komma och pröva på. Biblioteken i sin tur kommer att fortsätta med att arbeta med digital delaktighet, skapa användarguider och integrera erfarenheterna från Digidel i den ordinarie verksamheten och funderingarna på hur framtidens digitala bibliotek gestaltar sig har börjat spira.

Projektledarna Michael Tsiparis och Christer Bergqvist berättar:

” Digital delaktighet handlar mycket om att övervinna en inbyggd rädsla för något som man inte tror berör en eller som man inte förstår, vilket innebär att det är viktigt att skapa möjligheter för anpassade lösningar/möten för/med den enskilde individen.”

Du som är nyfiken på hur regionen samverkade för att få med 25 kommuner i ett svep kan kika på metodguiden Kalmarsamverkan.

 

Foto: Flickr.com arkland_swe