digidel_malmö

Nätverksträff för alla Digidelare i Malmö, vilket gäng!

Postad 2012-09-23 11:07 | Kategori: Arbetsliv, Artiklar, Evenemang Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Ann Lundborg, Utvecklare folkbildning och bibliotek, Kultur i Skåne, hälsar välkomna till Digidels nationella nätverksträff. Denna gång i Malmö.

Det är med glädje Digidelare från hela landet tas emot i Media Evolutions alldeles nya lokaler. Nätverksträffen i Malmö har slagit rekord i antal anmälda. Surdegsmackorna har rejäla pålägg och det är flera som tycker att det andas lite mer Danmark. Utanför byggnaden kan vi fortfarande känna Dockans-historiska vingslag.

Christine Cars-Ingels, Kanslichef Digital delaktighet, berättar att Digidel nu har 296 partners från södra Skåne till längst upp i norr. Inför nästa år så vill vi öka tempot, få med ännu fler i Digidel som gör insatser för att öka den digitala delaktigeten.

Lisbeth Jönsson har ett smittande skratt och lång erfarenhet av att hjälpa människor att komma igång med nätet. Hon vikarierar för Linus Kallving, projektledare för Digidel, ABF Malmö/Lomma. Det är härligt att höra Lisbeths färgstarka berättelse om ABF:s engagemang för att få fler digital delaktiga. En känsla av stolthet att höra till ett så livkraftigt och fint nätverk som Digidel infinner sig.

Lika inspirerande är det att höra Anne Hederén, Bibliotekskonsulent, Länsbiblioteket i Östergötland, berätta om deras satsning på att få med fler invandrare på nätet. Allt det kursmaterial som de har skapats bör tas till vara och återanvändas om möjligt av fler. Somaliska är det ju inte alltid helt enkelt att få material översatt till i en handvändning.

Birgitta Rydell, Förbundsdirektör DIK, berättar att de som fackförbund för flertalet bibliotekarier och annan personal har fått önskan att de ska vara med i Digidel.

Lunchen intas under mingel och efter maten är det dags för ett par mindre gruppdiskussioner.

Tävlingen Utmaningen utmanar alla att göra den bästa Digidelinsatsen för att få med fler på nätet. Utvärdering är en viktig punkt för att all kunskap, erfarenhet och nytta av digital delaktighet ska införlivas i existerande verksamheter och tas om hand. Vad händer efter 2013 var ett annat intressant spår eftersom digital delaktighet inte slutar att vara viktigt då. Bok & Bibliotek nästa vecka presenterades också där Digidel samarbetar med UR och Kjell ”Kjelleman” Eriksson för att lära känna Digidels målgrupp och göra deras röster hörda.

Du kan se filmklippen från dagen via länken här.