mjolby_surfplatta

Mjölby bibliotek, vi är glada men inte nöjda

Postad 2012-10-02 13:48 | Kategori: Artiklar

Gästinlägg: Mona Quick, Mjölby bibliotek, berättar om dagens program. De har fått pris för sin verksamhet med lättläst. Nu vill de göra ännu mer för att öka delaktigheten.

Mjölby bibliotek blev Bästa lättlästa bibliotek i år, främst för det långvariga samarbetet med läsombud i omsorgen. Vi arbetar också mycket med digital delaktighet, bland annat genom ”drop in” varje torsdag, kurser i samarbete med Seniornet och studieförbund samt generösa möjligheter att boka tid för handledning. Vi är glada för priset men blir aldrig nöjda! Vi vill vidare framåt.

 

En del vuxna talboksläsare har hittat våra tjänster, men nu gör vi en kraftansträngning att nå fler barn och ungdomar med många olika sätt att läsa. I september hade vi en halv studiedag för lärare, med flera ”prova på”-stationer, och samma koncept har vi idag mellan 15.00 och 19.00. Dessutom kommer författaren Magnus Ljunggren och berättar om sina lättlästa barnböcker och om sin egen dyslexi klockan 16.00. Två personer från Dyslexiförbundet FMLS finns också på plats för att svara på frågor.

 

Den som svarar på fem frågor på LättLästa-hyllan får ett fint bokmärke. I vår Mediejukebox kan man ladda ner och ta med sig e-böcker och e-ljudböcker m.m. Vill man ha en text inskannad och uppläst med talsyntes så har vi tekniken för det. Att testa surfplatta, läsplatta och mobil brukar vara populärt hos oss, så vi ser fram emot många besökare idag och framöver.

 

Mona Quick, Mjölby bibliotek