åsa peterson_webb

Kan man vara en delaktig samhällsmedborgare utan att använda Internet idag?

Postad 2012-07-02 22:43 | Kategori: Artiklar

Åsa Peterson, projektledare inom folkbildningen, ställer sig frågan om det går att vara en delaktig samhällsmedborgare utan att använda Internet idag. Hur var det på mormors tid?

Kan man vara en delaktig samhällsmedborgare utan att använda Internet idag? Den frågan ställer jag mig ofta i mitt jobb och även i mitt privatliv. Svaren på frågan varierar beroende på om personerna använder Internet eller inte. Här är ett exempel av flera som jag har fått höra på våra konferenser i projektet, ”Internet – som redskap i alla studiecirklar”.

- Jag skickade in en insändare till vår tidning. Då fick jag svaret att jag skulle maila in den istället. De tog inte emot ett vanligt skriftligt brev från läsarna längre. Vi fick en livlig diskussion om detta. Mitt svar var att jag inte kan maila och då svarade personen att du har kanske någon bekant som kan hjälpa dig!? Då som först insåg jag hur samhället ser ut idag och att kunskapen att använda Internet i högsta grad är en demokratifråga.  Ska jag behöva be om hjälp för att kunna göra min röst hörd genom en insändare i en tidning?

Orden kommer från en kvinna i 60-årsåldern som råkade ut för detta. Hon vägrade att be någon bekant om hjälp och efter flera telefonsamtal och livlig argumentation så var det någon på tidningen som till slut kunde ”ställa” upp och skriva insändaren digitalt för att till slut publicera den i tidningen.

Så ser verkligen ut idag. Varför vissa människor ställer sig utanför visar all statistik och orsakerna kan vara många. Jag har haft lyckan att under många år, på olika sätt, fått delta i arbetet med att öka digital delaktighet! Mycket återstår för att Sveriges ska bli ett informationssamhälle och tillgängligt för alla. Digidel 2013 behövs och är stort! Att då få vara en liten bricka i detta stora arbete, är fantastiskt roligt och utmanande!

- Min mormor sa, när telefonen kom, att hon inte kunde fatta varför man ska betala för att prata i en telefonlur när man istället kan gå och knacka på dörren och ta en kopp kaffe och prata med varandra istället.

Detta hände på 50-talet i det lilla glasbruksamhället Gullaskruv i Nybro kommun. Då fungerade det mesta utan att behöva använda telefonen. Men ”världen blev större” och till slut upptäckte även min mormor att det var ju faktiskt smidigt att kunna ringa när flera vänner skaffade telefon och när barnen flyttade långt hemifrån.  Men det tog tid för henne att upptäcka det.

Ett argument från ickeanvändare av Internet är ofta att jag klarar mig bra utan… Det kan vara svårt att se fördelar och vinster med något ”nytt” och det tar ofta.