tpb

Internet kan revolutionera livet för personer med läs- och skrivsvårigheter

Postad 2012-10-03 09:17 | Kategori: Artiklar, Gästinlägg

Anna Gustafsson Chen gästbloggar från Talboks- och punktskriftsbiblioteket, TPB. Idag berättar hon om det stöd som finns via Internet och IT och/eller smartphones för alla som tycker att bokstäverna hoppar och far runt. För personer med läs- och skrivsvårigheter kan Internet innebära nya möjligheter.

Att kunna använda internet och de digitala resurser som finns att hämta där gör livet lättare för alla. Via dator, mobiltelefon eller surfplatta kan vi läsa tidningen, betala räkningar, kolla vilka läxor barnen ska göra till i morgon (och om de kom i tid i morse). Vi kan reservera böcker på biblioteket och titta på film, hitta information om ämnen som intresserar oss och göra vår röst hörd.

Mycket av det vi gör på nätet är frivilligt och de flesta av oss kan lika gärna göra det utanför nätet även om det tar litet längre tid. Men för vissa personer kan internet och mobila digitala resurser förändra livet på ett mer genomgripande sätt.

Föreställ dig att du inte kan läsa. Du har försökt lära dig, men hur du än kämpar så kommer du inte särskilt långt. Bokstäverna hoppar omkring på papperet och fastän du långsamt stavar dig fram genom orden kan du inte få något sammanhang i det du läser. I och med detta är du också utestängd från en stor del av den information som finns runt omkring oss varje dag. Du klarar inte att läsa manualer som följer med apparater som du köper eller innehållsförteckningen på varorna du handlar. Kanske har du också svårt att skriva och drar dig för att skicka mejl till dina arbetskamrater eller sms:a dina vänner.

Men så upptäcker du den digitala världen. Och då!

Mobiltelefonen hjälper dig att läsa

Ta bara mobiltelefonen. Till en modern smartphone går det att ladda ner appar som skannar av texter på till exempel skyltar eller i tidningar och läser upp dem högt för dig. Eller så kan du själv tala in något och få det nedskrivet som text. Andra appar hjälper dig att öva på din stavning genom att läsa upp det du skriver samtidigt som du skriver det. Du kan använda telefonens inbyggda talsyntes som får den att tala till dig och berätta vad som händer på skärmen, eller ladda ner en app som läser upp text i dokument eller sms som du har tagit emot via e-post. Det finns appar som hjälper dig att rätta stavningen när du skriver på andra språk än svenska och appar som gör att du kan fotografera av en text och få den översatt till ett annat språk. Du kan ladda ner talböcker både för nöjesläsning och för studier och du kan både lyssna till dem och följa med i texten på skärmen medan du läser. Du kan få dagstidningen som du prenumererar på levererad till mobilen varje dag och uppläst med talsyntes.

En mobiltelefon är inte längre bara något du ringer i utan ett verktyg som kan hjälpa dig att läsa, skriva, räkna, hålla reda på tiden, översätta korta texter, göra inköpslistor eller påminna dig om att ta din medicin. Med hjälp av mobiltelefon, surfplatta och dator kan den som har dyslexi eller någon annan form av läsnedsättning studera eller läsa för nöjes skull nästan var som helst och böckerna är tillgängliga dygnet runt.

IT-stöd gör dig självgående

För den som har en läsnedsättning kan internet och olika mobila digitala resurser innebära en enorm omvälvning i livet. Digital delaktighet handlar alltså inte bara om att göra saker snabbare och enklare, eller om att spela spel eller umgås med vänner på Facebook. Det handlar om så grundläggande saker som att kunna tolka det som står i ett brev som du får hemskickat eller om att kunna skaffa sig en utbildning.

För den som har dyslexi eller någon annan läsnedsättning kan internet innebära en personlig revolution. Därför är Digidel-kampanjen viktig och därför vill vi visa vårt stöd för alla de eldsjälar och organisationer som arbetar för att sprida kunskap om internet och digitala resurser. Alla ska ha möjlighet att ta till sig information på det sätt som passar dem bäst!