20130610_132020_webb

Gamla minnen sänker tröskeln till webben

Postad 2013-06-12 10:32 | Kategori: Artiklar

Häromdagen startade ett spännande samarbete på Almedalsbiblioteket i Visby. Riksantikvarieämbetet, Landsarkivet i Visby och Digidel Gotland hade drop-in workshop i Digidel-verkstan för att låta lusten att berätta visa vägen in till tekniken. Sophie Jonasson gästbloggar.

Vi lärde ut det webbaserade berättarverktyget Platsr. Platsr utvecklas och förvaltas av Riksantikvarieämbetet på uppdrag av regeringen och är till för vanliga människors egna berättelser om sina eller sina släktingars och vänners liv eller om en plats som man har en relation till. Grundtanken är demokratisk historieskrivning och allas rätt att bidra till historiepusslet. Dessutom finns tanken att kulturarvssektorn aldrig kan spegla alla perspektiv. Däremot kan man tillhandahålla en arena för människor att själva berätta.

Nu kan man ju fråga sig vad detta har med Digidel att göra.  Tanken är att intresse för historia och en lust att berätta hjälper en att ta sig över de digitala trösklarna, man blir lite envisare om något är roligt och spännande helt enkelt. Besökarna fick igår hjälp att skapa konton på Platsr men också att scanna in sina gamla bilder och ladda upp dem. När man lär sig Platsr får man fritextsök, hur man skapar ett konto, vad är användarvillkor, vad är en captcha, hur navigerar man i en karta och mycket annat på köpet. Dessutom får vi som utvecklar och förvaltar Platsr en nyttig påminnelse om vilka utmaningar som det digitala utanförskapet innebär och vad vi kan göra för att minska det. Små enkla saker kan utgöra ett stort hinder (det är inte så lätt att klicka i en ruta för att godkänna användarvillkoren om man är lite darrig på handen, och hur många känner egentligen till att man kan förstora skärmbilden?). Sammanfattningsvis så är detta väldigt lärorikt och kul på många plan, och vi hoppas kunna återkomma med fler Digidelworkshops i höst.

- Någon brist på gamla bilder var det sannerligen inte! På övre bilden visar Lisbeth visar upp sitt familjealbum för landsarkivets Maria Larsson Östergren. I bakgrunden visar Maria Logothetis från Riksantikvarieämbetet Platsr.

Nedan visar Sophie Jonasson från Riksantikvarieämbetet visar en gotländsk plats; ”De soliga minnenas bok”.

20130610_132400_webb

 

 

Foto: Tom Karlsson