samling_sswc_webb

Digidel åkte på Sweden Social Web Camp

Postad 2012-08-24 13:17 | Kategori: Artiklar

Festivalen, Sweden Social Web Camp (#SSWC) visar tydligt att ska vi ha möjlighet att vara med och forma framtidens samhälle, framtidens webb, behöver vi digital kunskap för att ta del av kunskap, värdera information och säga vår mening.

Med en enorm namnlapp runt halsen konstaterade jag lite förvånat att på Tjärö visades det sig vara OK att inte kunna, inte veta allt. Det räckte med att bara sträcka fram handen, säga hej och vara intresserad.

På festivalen #SSWC minglades, dansades och talades det enligt konceptet knytkonferens. På en knytkonferens är det besökarna själva som skapar innehållet på plats. Du kan alltså vara besökare och föreläsare på en och samma gång och två dagars program fylls i rasande fart med en så enkel men genial idé som en gemensam anslagstavla.

Festivalen började egentligen redan torsdagen 7.25 när vi steg på festivalens chartrade tåg, sjönk ned i de djupa fåtöljerna och serverades av leende pensionärer medan vi rullade mot Tjärö. På tåget var 200 av festivalens drygt 450 deltagare.

Sedan följde fyra intensiva dagar med omvärldsbevakning, nätverkande och möjlighet för att dela kunskap och erfarenhet och ha kul.

Alla har erfarenheter av en nära som inte kan Internet

Flera av festivalbesökarna kunde i .SE-bikten berätta om erfarenheter från familj och vänner som inte kan, vill eller vågar använda Internet. Du kan lyssna till några reflektioner på Digidels youtube-kanal.


Workshop för att förstå Digidels målgrupps behov och problem

Jag passade på att hålla en session där jag berättade om kampanjen Digidel 2013 för att skapa kännedom om digital delaktighet och att alla är välkomna att göra en insats för att hjälpa fler ut på nätet. Digidel vill att de som kan Internet ska hjälpa de som inte kan genom att bli eldsjälar och partners i Digidel.

Under Digidels workshop fick deltagarna sätta sig in i problematiken kring de behov/problem som finns för de som inte vill, kan eller vågar använda Internet och beskriva varför de behövde lösas och ge förslag på hur. Gruppen lyckades att tillsammans vaska fram 9 förslag för hur vi kan hjälpa fler ut på nätet. Det värmde i hjärtat när det efteråt twittrades om hur Digidel blivit en ögonöppnare.

Internetkunskap ger dig makt över ditt eget liv

För Internetkunskap handlar om att ha kontroll och makt över sitt liv. Detta blev extra tydligt när det under en session i .SE-ladan diskuterades hur upplevelsen av nätet allt mer personifieras och din personliga information blir en handelsvara.

#SSWCs besökare är experter på webb och sociala medier. När  vana Internetanvändare sitter och diskuterar hur vissa resesajter ger dig olika pris beroende på vem du är när du bokar din resa, blir det extra tydligt hur lättköpt den person är som kanske i dagsläget kämpar med att skapa kontroll över sin egen e-post eller inte vet hur man bokar en resa på nätet.

Det kan vara lätt att tänka, att om man inte kan, då ska man akta sig för nätet. Men utan kunskap om Internet blir det allt svårare att navigera i ett allt mer digitalt samhälle. Utan kunskap om nätet är det svårt att tycka till och göra sin röst hörd.

Digital delaktighet blir vår tids ABC. Vi kan inte lära oss på något annat sätt än att ge oss ut på nätet, men där behöver vi möjlighet till stöd när vi tar våra första steg.

Ökat behov av digital kunskap

Digital delaktighet handlar inte om växtvärk, det handlar inte om ett utdöende fenomen som löser sig av sig självt när analoga pensionärer trillar av pinn.  Vad som är digital delaktighet idag är en framflyttad position imorgon. Ska vi ha möjlighet att vara med och forma framtidens samhälle, framtidens webb behöver vi kunskap för att ta del av information, värdera information och säga vår mening.  Vi behöver digital läs- och skrivkunskap.

De som besöker #SSWC har flyttat in på nätet. Internet är för dem ingen plats man loggar in på, Internet är något som finns.  Därför förstår deltagarna på #SSWC mycket väl varför kampanjen Digidel 2013 behövs. Det råder ingen tvekan. Digital delaktighet är en av vår tids viktigaste demokratifrågor.

Gå med  i kampanjen Digidel 2013

Följ Digidel på twitter @digidel2013, twittra om Digidel med #digidel2013 eller gilla Digidel på facebook.

Festkokerskans blogg

Digidels workshop på SSWC av @mediepedagog

/Rapport av Ellen Pettersson, kommunikatör Digidels kansli

Foto: Emelie Idengren