Folkuniversitetet Väst

Utbildning

Partner

Utbildning

Utbildning

90

Support

Support

Event

Evenemang

Annat

Övrigt

Utmaningen

Utmaningen

Varberg, Varbergs kommun

Mer information: http://www.folkuniversitetet.se/varberg

E-post: emma.rosengren@folkuniversitetet.se

Kontaktpersonen: Emma Rosengren

Twitter

Digga 682 diggar!

Startdatum: 2012-10-01
Slutdatum: 2012-12-14

Ipadkurs för seniorer

Postad 2012-11-16 10:19 Postad av: Emma Rosengren

Vi har under hösten haft 9 grupper igång à 10 tillfällen för att undervisa seniorer i Ipads. Vi startade med att åka ut till redan befintliga mötesplatser i Varbergs kommun och presenterade vår idé och vi försökte trycka på att det verkligen är en nybörjarkurs. Gensvaret var fantastiskt och vi fick direkt 90 personer som var intresserade. Vi hade avsett att köra 5 grupper på hösten och 5 på våren, men p.g.a det stora intresset valde vi att köra 9 grupper redan på hösten. Hallands nyheter valde att göra ett reportage om vår kurs och samma eftermiddag blev vi nerringda av pensionärer som gärna ville gå kursen. Vi har nu ytterligare 90 seniorer i kö som önskar gå till våren.

Annat

Övrigt

Varbergs kommuns äldreomsorg

Utmaningen

Utmaningen

Varför nominerar ni detta bidrag?
Projektet har fallit ut på ett väldigt positivt sätt och vi har skapat ett stort intresse för ipads i Varberg under väldigt kort tid. Projektet har uppmärksammats av media vilket gör att spridningsgraden blivit större än vad vi förväntat oss. Under hösten skulle vi ha haft 5 grupper med 10 pers i varje grupp men p.g.a intresset så valde vi att skapa 9 grupper istället och alla dessa är fyllda till bredden. Vi har trots detta 90 personer på kö till våren och vi har enbart plats för 3 grupper tyvärr. Detta har lett till att dataföretagen i Varberg nu har valt att även de erbjuda gratis ipadkurser för att försöka fylla det uppdämda behovet. Vi tror att vi lyckats så pass bra med projektet på grund av några olika saker. Vi har haft en person som har varit ute på samtliga kommunens mötesplatser för att prata om projektet och lägga det på rätt nivå. Vi har även lagt mycket fokus på den sociala aspekten så att deltagarna trivs. Vi har även valt att anställa en kursledare som har mycket hög social kompetens och som har kunnat på ett pedagogiskt sätt instruera och motivera deltagarna.

Guldkornet från aktiviteten
Guldkornen har helt klart varit alla motiveringar kring varför just den ena eller den andra personen ska få delta på kursen och gå förbi kön samt alla underbara deltagare och deras glöd och beslutsamhet att lära sig. Vi har bland annat fått höra "tänk om jag hinner dö innan jag får gå kursen. Jag är ju så gammal." vi har även lyckats skapa vissa nya uttryck så som "senilknappen". Det är alltså den stora runda knappen som stänger ner programmen. Vi är såklart mycket glada för att intresset är så himla stort.

Har ni samverkat med andra?
Vi har samverkat med varbergs kommuns äldreomsorg och då framförallt med frivillighetssamordningen. De hade sedan tidigare mötesplatser i Varberg för äldre som fortfarande bor hemma och dessa lokaler har vi då fått använda oss utav. De har även hjälp och stöttat oss i planeringen och samordningen. Vi har även haft besök av biblioteket och de har fått berätta om hur man kan använda paddan för att låna hem e-böcker. Och även en bank har varit på besök för att berätta om säkerhet.