“Digital delaktighet extra viktig i kristider”

Jenny Eriksson står med en trave böcker i famnen.

Säters bibliotek har gått från att ställa in verksamhet på grund av coronakrisen till att ställa om. Nu försöker man hitta nya vägar för att nå de äldre som inte längre kan komma till DigidelCentret.

På Säters bibliotek och DigidelCenter arbetar Jenny Eriksson som digital vägledare. Under våren skulle hon ha haft en grundkurs för äldre om hur man använder surfplatta och smartphone. Men så började coronaviruset spridas i Sverige och Folkhälsomyndigheten kom med olika slags rekommendationer för att skydda äldre och andra personer i riskgrupper.

– Vi hann ha en träff. Resten har vi ställt in för att skydda deltagarna, säger Jenny Eriksson.

Hon berättar att det finns en beredskap i kommunen för att kunna hålla igång verksamheten i svåra situationer. Ganska omgående började biblioteket fundera på hur verksamheten skulle kunna anpassas till den nya situationen.

– Utifrån rekommendationerna att personer över 70 år ska undvika onödiga sociala kontakter har vi fått tänka om. Hur hjälper vi dem i den isolering som kan uppstå? Hur ser vi till att de kan få digital hjälp?

Guider och lathundar

En av de första konkreta insatserna var att uppmuntra äldre som var hemma att prova på videosamtal.

– Det var startskottet för våra inlägg om att få digital kunskap hemifrån. Men om vi ska tipsa äldre om att använda videosamtal så måste de samtidigt få kunskap om hur, annars blir det en vägg för den som inte har den digitala kompetensen.

Jenny Eriksson har därför tagit fram och publicerat ett antal lathundar för exempelvis videosamtal i Messenger, att skaffa ett konto på Facebook och att ladda ner en app. De kan laddas ner från bibliotekets webbplats och innehåller bilder, skärmdumpar, pilar och stor text.

– Vi har försökt vara kreativa och positiva på sociala medier. Det finns så mycket bra initiativ just nu med kultur och information på sociala medier, och som bibliotek är det en del av vårt uppdrag att sortera och sprida information. Vi vill fortsätta att göra sådant som det finns ett behov av bland säterborna.

Biblioteket i Säter har gått från att ställa in till att ställa om. De har gjort guider till träning och olika slags upplevelser hemma. Just nu planeras för ännu fler insatser för dem som är isolerade hemma – från barnfamiljer till äldre.

– Man kommer att kunna se mer på vår Facebooksida sedan. Vi kommer att göra saker digitalt, kanske en guide till aktiviteter hemma med barnen som inte kräver så mycket material.

Bibliotekets roll i kristider

Det är lite färre besökare än vanligt på Säters bibliotek, men Jenny Eriksson betonar att biblioteket har en viktig roll i kristider. När många andra platser och träffpunkter är stängda är det kanske biblioteket man kan gå till.

– Människor har generellt ett stort förtroende för biblioteket, det ses som en trygg plats. Vi har ett demokratiskt uppdrag och jobbar med att sprida och hjälpa folk att hantera information. Det blir extra viktigt nu att vi kan stötta när information ska ut till människor.

Vad betyder digital delaktighet i krissituationer?

– Den är extra viktig just nu. Media- och informationskompetens blir avgörande, att hitta, värdera och veta när man ska dela information. Man kan förstås ringa 113 13, men det kräver också någon sorts grundkompetens. I krissituationer cirkulerar information som kan vara påhitt och skrämsel. Det kan leda till oro, stress och rädsla som man inte mår bra av. På så vis finns det en hälsofaktor i det – att kunna sortera vad man tar in.

Jenny Eriksson har själv gjort några punktinsatser och tagit kontakt med personer som brukar vända sig till DigidelCentret för handledning.

– Jag har ringt vissa personer som jag vet är hemma på grund av ålder eller hälsa och sagt att de ska ta hand om sig. De får gärna ringa oss på vardagar om de har digitala funderingar. Det har uppskattats väldigt mycket. Att man inte blir helt isolerad och att vi fortsätter att göra så gott vi kan.

Foto: Stefan Classon

Säters biblioteks webbplats

Säters bibliotek på Facebook